• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

 

Den 10e februari kunde alla förbipasserande på Hötorget i Stockholm ta del av det vinnande bidraget i tävlingen Steel Race Reuse 2020. Vinnarbidraget ”I snitt” stod malmöarkitekten Ludvig Hofsten för.

Uppgiften för årets upplaga av Steel Race Reuse, som anordnas av Stålbyggnadsinstitutet i samarbete med Sveriges Arkitekter, var att rita ett bidrag som skulle fungera som en mötesplats framför Stockholms konserthus. Tävlingen pågick under 72 timmar och totalt fick juryn in 45 bidrag. Ludvig Hofsten, som blev vinnaren med sitt bidrag ”I snitt” menar på att tidspressen blev en fördel då det inte fanns någon tid för överbearbetning.

– Jag valde att satsa på det nödvändiga, minimalismen och på att materialet skulle vara ett lån berättar Ludvig Hofsten

Paviljongens nio varmvalsade stålplåtar i standardformat stod Svensk Byggplåts medlem SSAB för. Eftersom ledordet för paviljongen var återbruk använde Ludvig sig av en lösning där plåtarna, med utskurna snitt, hakar i varandra och på så sätt skapar en naturlig låsning. Med denna metod behövde plåtarna varken skruv, svets eller bockning vilket gör att plåtarna enkelt kan monteras ned och återanvändas. Ludvig poängterar även att det var av stor vikt att hans bidrag, bortsett från att det skulle kunna återanvändas i andra sammanhang, skulle kunna konstrueras med så lite spill som möjligt.

Pin It on Pinterest