Arkitekturmagasinet MIA
Äntligen ett nytt nummer av arkitekturmagasinet MIA – metall i arkitekturen!
MIA vill vara din inspirations- och informationskälla till framgångsrik arkitektur och byggnation. Genom att visa på enastående metallarkitektur från hela världen och presentera nya produkter, idéer och innovationer, vill MIA visa på både verkligheter och möjligheter.
MIA riktar sig i första hand till arkitekter, fastighetsägare och byggherrar.
Välkommen att höra av dig till mia@svenskbyggplat.se.
Utgivna magasin
MIA 2024
”Tillbaka till naturen”
Uttrycket kommer från filosofen Rousseau, men passar fint in på delar av nutidens arkitektur. Detta magasin har fyllts av en längtan efter att vara en del av det naturliga kretsloppet, att få kamouflera sig i naturens växtlighet och minska det egna klimatavtrycket. Jag tar till ännu en sägning och väljer att tro på det: ”Där det finns en vilja, där finns det en väg”.
MIA 2023
Åter
Viljan att minska klimatavtrycket genom att återbruka byggnader och byggmaterial är stor. Att det går är glasklart. Hur vi ska göra, är lite mer oklart. I detta nummer bjuder vi därför på flera byggnader som har bevarats och uppdaterats, såklart med stål och metaller som genererar spännande och smakfulla uttryck. Vi ställer frågor kring miljöcertifieringar och hänförs av Wutopia Labs drömlika byggnader.
MIA 2022
Översvämning
Efter Covid-åren är bristen på input, inspiration och upplevelser klart märkbar hos många av oss. Därför har vi låtit detta nummer svämma över av metallytor med vitt skilda uttryck. Aluminiumpaljetter och svävande stål, superperforerat, guldglimmande rostfritt molekylpiktogram, havsblått stål i bandtäckning, färgskiftande metallickub och vit fjälltäckning, för att nämna några.
MIA 2021
Rymd och rymden
Rymden har ju alltid fascinerat oss människor – det obegränsade utrymmet lockar och triggar fantasin. Ändå är det i just rymden allt blir minimalistiskt, komprimerat och litet. I detta nummer bjuder vi på alla sorters rymd, men självklart klär vi dem i stål och metaller.
MIA nr 2 2017
Framtidsperspektiv
MIA har tittat djupt in i spåkulan och sett återbrukade, förändringsbenägna och 3D-printade byggnader i nya utrymmen och på Mars. Vi har också lärt känna legendariska High Line-arkitekten Liz Diller som ständigt lyckas förnya och överraska. Just nu utför hon sitt jobb enligt devisen ”Why try to predict the future when you can create a building that will change with it?”.
MIA nr 1 2017
Smog, rost och skräniga fåglar
”Det finns inget ont som inte för något gott med sig”, brukar det heta. I detta nummer av MIA uppmärksammar vi därför arkitektur som bland annat tagit vara på smog, rost, skräniga fåglar och svårtillgängliga miljöer. Resultaten är miljöinnovativa, vackra, glimrande och utmanande.
MIA nr 2 2016
Världsförbättrare?
Enligt FN:s nuvarande generalsekreterare Ban Ki-moon är vi den första generationen som kan utrota fattigdomen och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna. Det är ord och innebörd som förpliktigar. Socialt engagemang och miljöinnovationer är med andra ord ett måste, men också en fantastisk möjlighet. Det här numret av MIA bjuder därför på just sådana möjligheter!
MIA nr 1 2016
Svaret på allt är sällan 42
Enligt Douglas Adams ”Liftarens guide till galaxen” och en mängd efterföljare är meningen med livet, universum och allt, siffran 42. När du har läst det här magasinet vet du att det är fel. Meningen med livet, universum, allt och hållbar arkitektur stavas samverkan.
MIA nr 1 2015
Metall i Arkitekturen
Äntligen finns det möjlighet att förkovra sig grundligt i arkitektur och byggnation utifrån ett metallperspektiv. Ett perspektiv som överraskar, imponerar och spränger gränser. Detta allra första nummer av MIA inleds med en bildserie på temat reflektion. Det ger allt från en dramatisk återspegling till en tyst anmärkning eller ett sätt att skapa nya utrymmen och idéer. MIA vill belysa vad metall i arkitekturen är, utifrån hela detta spektra.