Foto: Peter Westrup

Hage är en trädgård byggd för den nya stadsdelen Råängen i nordöstra Lund. Trädgården har ritats av de norska arkitekterna Brendeland & Kristoffersen och projektet utgår ifrån det sociala rummet där människor kan mötas och utbyta idéer. Hage har belönats med Lunds stadsbyggnadspris 2021 och är nu nominerad till Kasper Salin-priset 2022.

Foto: Peter Westrup

Hage är inhägnat av tre sidor 2,2 meter höga murar av tegel, återbrukat från nyligen rivna Björnekulla syltfabrik. Trädgårdens fjärde sida har lämnats öppen med ett tongivande tak av cortenstål på 44 x 8 meter. Taket agerar skydd för ett långt bord och två bänkar. För att förmedla en estetik utvecklad mellan arkitekter, ingenjörer och tillverkare har man valt en hantverksmässig metod i stället för en standardiserad svetsningsprocess. Byggnadsingenjörerna Price & Myers från London har därför, tillsammans med metallfirman Proswede i Hörby, tagit fram takets konstruktion som krävt 20 000 nitar.

Foto: Peter Westrup

Råängen är beläget på Lunds domkyrkas mark och är en del av Domkyrkorådets stadsutvecklingsprojekt. Takets form är därmed tänkt som en efterklang av Domkyrkans nitade järntak och bygger på enkelhet, ärlighet och materialets inneboende egenskaper. Meningen är att det ska finnas en tankemässig och fysisk tråd mellan de två byggnadsverken som ligger på en dryg halvmils avstånd från varandra.

Foto: Peter Westrup

Domkyrkan har avsatt tio hektar för uppförandet av denna nya stadsdel. De första lägenheterna i Råängen beräknas vara inflyttningsklara år 2025. White Arkitekter har anlitats för att leda Domkyrkans utvecklingsprogram och har utformat ett strategiskt ramverk som ska täcka perioden från 2020 och 30 år framåt.

Vinnaren av Kasper Salin-priset avslöjas på Arkitekturgalan, måndagen den 13 mars, på Lisebergsteatern i Göteborg.

Läs mer om Hage i Råängen här.