Hotellen The Rock i Wien och Clawford Lakes i brittiska Devon skiljer sig en hel del från varandra. Medan The Rock ligger på en intensiv gata i city, hittar man Clawford Lakes mitt på den idylliska, engelska landsbygden. Något de dock har gemensamt är deras iögonfallande arkitektur. Fasader beklädda i aluminium respektive stålplåt ger de två unika hotellen individuell form och identitet.

Foto: Paul Ott & Jo Hunt Photography

The Rock Radisson Red, Wien

 ”The Rock” är en ny byggnad designad för Radissons livsstilshotell, Radisson RED. Hotellet ligger i ett välbesökt område i Wien, bland en rad sevärdheter längs Donau och strävar efter att återspegla det tidlösa millennietänkandet. Inspirerad av konst, musik och mode drivs varumärket RED av orädd design och bryter gärna mot den traditionella hotellmodellen. Målet är att injicera nytt liv i gästfrihet genom informella tjänster där allt ingår. En social scen väntar på att delas och väldesignade offentliga utrymmen ska inspirera gästerna. Radisson RED menar att dagens gäster söker en DIY, anpassningsbar upplevelse som drivs av teknik.

Foto: Paul Ott

Den delvis offentliga hotellbyggnaden rymmer 179 rum, ett evenemangsutrymme, en allmänt tillgänglig takbar och terrass, en innergård, restaurang och gym. Hotellkonceptet må heta RED, men här har en vit, rombformad aluminiumbeklädnad från Prefa, fått sträcka ut sig över hela ytan så att ytterväggar och tak smälter samman till en homogen volym. Det framhäver den enhetliga, stenliknande gestalten. Guldbronsklädda, till stor del transparanta spegelglas sträcker sig utanför fasaden och genererar ett smart solskydd. På insidan skapas bänkar vilka ger ”levande fönster” som kommunicerar med människor och närliggande byggnader och uppmuntrar till observation. Som kronan på verket står en växthusliknande struktur med en terrass som är utskjutande över våningen nedanför, här finns hotellets takbar Istros – en av Wiens nya populära platser för drinkar med utsikt.

Foto: Paul Ott

Arkitekterna bakom The Rock är österrikiska Innocad som har gjort sig kända för sin djärva och lösningsorienterade arkitektur där det alltid finns utrymme för att begrunda och ta sig an samhällets globala utmaningar. 

Foto: Paul Ott

Clawford Lakes, Devon

Clawford Lakes i Devon, Storbritannien, erbjuder nu lyxiga hotellrum med avskilt läge direkt på vattnet. Det är det brittiska företaget Bluespace Houseboats som har designat och levererat sex ”Floating Lodges” till vackra Clawford Lakes i Devon, England. Här kan du kan vakna upp varje dag med det rogivande ljudet av vatten som kluckar runt dig. Du kan också koppla av på ditt privata trädäck. Några av de flytande hotellrummen har en grind så att hängivna fiskare kan fiska direkt från däck. Köket, matsalen och vardagsrummet har en öppen planlösning medan badrummet nås via sovrumsdelen.

Foto: Jo Hunt Photography

Samtliga Floating Lodges är helt klädda i en stilren bandtäckning med GreenCoats färgbelagd stålplåt från SSAB. För att spegla naturens egna färger föll valet på kulörerna i Silver Fir Green och Ocean Blue.

Foto: Jo Hunt Photography

Clawford Lakes vd Stephen Twiss är mycket nöjd med de flytande hotellrummen och menar att de fungerar lika bra på vintern som på sommaren.
– De är svala på sommaren och passande för utomhusaktiviteter men också varma under de kallare månaderna, där en mysig filt står högst på agendan. Lyx var prioritet med dessa stugor, och närheten till sjön gör dem till den ultimata platsen för en lugn och avkopplande vistelse, säger han.

Rummen är anpassade för upp till två vuxna och två barn, och hunden är också välkommen.