Ytor och kulörer är alltid lika aktuellt. Svensk Byggplåts medlemmar Plannja, Areco och Ruukki har nyligen kommit ut med spännande produkter inom färg och fasader. Läs mer om deras senaste produktlanseringar och hur de jobbar för att minska miljöpåverkan. 

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Plannja lanserar Djurgårdsgrön

Plannja har nyligen utökat sitt kulörutbud på byggnadsplåt med Djurgårdsgrön. Detta är en klassisk kulör som har utvecklas till följd av den stora efterfrågan på grönt, både avseende färgton och miljövänlighet. På senare år har kulörtrenderna för fasad gått åt det ljusare hållet och därmed har många fått upp ögonen för grönt som komplementfärg. Samtidigt har utbudet för husägare som söker gröna takkulörer varit begränsat.

Djurgårdsgrön hämtar inspiration från 1800-talets småhusbebyggelse i Stockholm.  Enligt Plannjas produktutvecklare och kulörspecialist Pierre Fransman, har kulören skapats framförallt för ”takläggare, husägare och arkitekter som vill höja det estetiska uttrycket på sina byggnader”.

Läs mer om Djurgårdsgrön här!

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Arecos plåtfärger godkända av Byggvarubedömningen

Pentur är namnet på Arecos sortiment av färger för plåttakmålning. Deras miljövänliga färgprodukter Pentur Ekotäck och Pentur Ekoprimer har nyligen godkänts av Byggvarubedömningen. Det betyder att produkterna har nått de höga kraven som organisationen ställer på det kemiska innehållet och miljöpåverkan.

Pentur Ekotäck är en alkaliresistent vattenspädbar täckfärg som passar perfekt för både tak- och väggmålning utomhus och kan användas på de flesta typer av plåt. Produkten går oftast bra att applicera direkt på rostfritt stål, zink, koppar mm. I vissa fall, till exempel vid kraftigt nedbrutet färgskikt, måste dock ytorna målas med grundfärgen Pentur Ekoprimer först. De två färgprodukterna från Arecos Pentur-linje är speciellt utvecklade för att komplettera varandra på olika sätt – inte minst färgmässigt. Färgkartorna för båda består av 11 fina klassiska kulörer och domineras av neutrala nyanser av grått och grönt.

Läs mer om produkterna här! 

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Sandwichpanel med Cor-Ten från Ruukki

Fasadpanelen Ruukki®Patina-panel har ett ytskikt av Cor-Ten® och kännetecknas av en patinerad rostig yta, hög slitstyrka och energieffektivitet. Cor-Ten har ingen beläggning och är enkelt att återvinna eller återbruka.

Ruukki®Patina-panel är en sandwichpanel och består av två Cor-Tenplåtar med ett isoleringslager av mineralull emellan. Panelens smarta design bidrar till dess lufttäthet och därigenom minskar byggnadens energikostnader med upp till 20 procent liksom det totala koldioxidutsläppet under byggnads liv. Panelens långa livslängd är en annan fantastisk egenskap med tanke på miljö och hållbarhet. Om det uppstår små repskador på ytan, kan den så småningom reparera sig själv tack vare patineringen.

Läs mer om Ruuki®Patina här!

Pin It on Pinterest