FOTO: W WORKSPACE
Thailand var i slutet av 1900-talet den största aluminiumtillverkaren i Sydostasien. När den asiatiska finanskrisen slog till 1997 blev Thailands aluminiumindustri snabbt tvungen att ställa om och sälja aluminiumprofiler till mycket låga priser och endast inom landet. Det resulterade i den ”röra” av reklamskyltar, balkongräcken och tillbyggnader som utgör Bangkoks gatubild idag. Museum of Modern Aluminum (MoMA) skickar ett tydligt budskap till förbipasserande, då målet med detta museum är att återuppliva aluminiumets betydelse för Thailand.
Bakom MoMA står arkitektbyrån HAS design and research. Designprocessen för den 400 kvm stora byggnaden började därför med studier av aluminiumskyltar på Bangkoks gator och tog sitt avstamp i deras uttryck. MoMA har en iögonfallande fasad bestående av tiotusentals enskilda listformade aluminiumprofiler. Profilerna har överhängande element som vajar i vinden och uttrycker både mjukhet och lätthet. De har fått olika färger och strukturer och ska påminna om en maskros flygfrukter.
FOTO: W WORKSPACE
FOTO: W WORKSPACE
Den närliggande ön Ko Krets, tidigare känd för sina eldflugor, har också inspirerat. För mer än ett decennium sedan var den en hemvist för eldflugor, vilket också gjorde ön till en naturlig tillflyktsort för Bangkokbor. På översta våningen av MoMa används metallprofilerna för att skapa en takträdgård, ett inneslutet landskap som påminner om en flytande ö. Här finns en urban ekologisk plats med noggrant utvalda växter som gynnar eldflugor. Med hjälp av dolda LED-lampor i aluminiumprofilerna har fasaden fått en mängd olika belysningsfunktioner som lyser upp byggnaden i mörkret. Dagtid har profilerna en skuggande funktion och skyddar mot överflödigt solljus och värme.
Användningen av aluminium fortsätter från fasaden och in i museet, vilket nås via en effektfull tunnel helt klädd i aluminiumprofiler.
FOTO: W WORKSPACE