• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Foto: Åke E:son Lindman

Igår stod det klart att PLÅTPRISET 2021 går till Sandellsandberg Arkitekter för deras naturboende Synvillan. Svensk Byggplåt är stolt sponsor till PLÅTPRISET och skickar applåder och gratulationer.

Genial enkelhet, lekfullhet och modiga materialval var några av de berömmande orden från juryn till det minst sagt spektakulära naturboendet beläget i Eriksbergs Viltpark. Thomas Sandell, ansvarig arkitekt, som fick ta emot priset och via länk dela med sig av tankarna bakom projektet. Han berättade bland annat att syftet var att få byggnaden att smälta in i naturen och egentligen inte synas så mycket. För att kunna åstadkomma detta spelar plåten en stor roll. Fasaden är klädd i en böljande, bucklig och högreflekterande rostfri plåt som kamouflerar byggnaden och skapar en optisk illusion. Thomas berättade också att det finns en lokal tradition i Blekinge med vasstak som de ville knyta an till. Kombinationen hantverk och hightech visade sig vara en vinnande kombination.

Juryns motivering lyder
Juryn imponeras av byggnadens geniala enkelhet, liksom dess lekfulla och mycket respektfulla förhållningssätt till omgivningen. Hållbarhetsfunktioner har integreratspå ett självklart sätt och exteriört briljerar byggnaden med träffsäkra och modiga materialval.

Arkitektbyrå: Sandellsandberg arkitekter
Ansvarig arkitekt: Thomas Sandell
Byggnadens namn: Synvillan
Plats: Eriksberg Hotell & Safaripark, Trensum
Plåtmaterial: Rostfritt stål
Plåtslageriarbete/plåtmontage: PMB Sverige AB
Byggherre: Eriksberg Vilt & Natur
Byggentreprenad: PMB Sverige AB

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Från vänster: Thomas Sandell, Jenny Kåhre och Sebastian Honnér Foto: Jezzica Sunmo

 

Pin It on Pinterest