Årets byggkvinna
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Den 23 april delades utmärkelsen ”Årets byggkvinna” för första gången ut. Priset gick till Emmalena Andersson, plåtslagare och byggchef, som aktivt arbetar med frågor kring arbetsmiljö, jämställdhet och arbetskultur inom byggbranschen. Svensk Byggplåt fick äran att prata med Emmalena om utmärkelsen, utmaningar och plåtslageri.

Hur känns det?
Nu har jag hunnit ta in och smälta det lite mer än i början, så nu känns det bara riktigt roligt. Särskilt nu när jag fått se den enorma spridningen och hur många underbara människor det finns där ute. Det har fått mig att inse hur viktig den här utmärkelsen är och det gör mig väldigt stolt och glad.

Vad betyder utmärkelsen Årets byggkvinna för dig?
Den betyder jättemycket. Bara att se hur många nomineringar jag fått och att juryn valde att lyfta mig och det jag arbetar för, visar för mig att arbetet som jag gör är jätteviktigt. Jag visste innan att jag för en viss typ av grupp var en slags förebild, men med utmärkelsen har jag förstått att jag är det även för en bredare grupp, vilket känns jättekul och betyder mycket för mig.

Det här är ju första året som det här priset delas ut, vad betyder det här priset för branschen tror du?
Den betyder att vi har kommit en bra bit på vägen mot för bara några år sedan och att även branschen tycker det här är viktigt. Sedan poängterar många att det bara borde heta Årets byggare men det är ju därför det här priset delas ut, för att vi ska komma dit.

Du arbetar mycket med jämställdhetsfrågor, vilken är de största utmaningarna för branschen?
Den största utmaningen gäller egentligen branschens förhållningssätt. Många i branschen tar förslag på förändring som en personlig kränkning. Det kan handla om allt från arbetsmiljöfrågor till jämställdhetsfrågor. Så den största utmaningen är att lyckas skapa en förståelse som i sin tur kan leda till en förändring.

Ser du en förändring?
Ja, det gör jag absolut. Förr fick man ofta uppleva en tveksamhet eller skepsis mot en när man var ute och arbetade. Jag var ofta tvungen att hävda mig för att bevisa att jag kunde yrket. Idag är det en mer positiv approach och inställning jag möts av.

Vad önskar du att arkitekter visste om plåtslagare?
Att plåt först och främst är till för att skydda mot vatten. Så alla lösningar är inte möjliga när de vill ha vissa designer och ofta vill de att designen ska gå före. Sen är ju plåt väldigt vackert och estetiskt att använda såklart. Men jag tycker de behöver lyssna mer på plåtslagarens åsikter och kompetens. Det bästa är ju att använda den bästa kompetensen från bägge parter.

Vad önskar du att fastighetsägare visste om plåtslagare?
Att det oftast inte är fördelaktigt att göra snabba, halvdana lösningar för att få ner kostnaden. Det tar nästan alltid ungefär lika mycket tid att göra nytt från grunden som att göra en temporär lösning eftersom man ofta stöter på olika typer av problem. Därför tycker jag att de ska passa på att göra allt snyggt och ordentligt från början, så slipper man få problemen igen om några år.

Vilken typ av projekt tycker du är roligast?
Jag tycker det roligaste är när jag träffar kunder. Annars bandtäckningar med många hinder, så man i slutändan ser ett extremt snyggt resultat.

Nu har du blivit Årets byggkvinna, vad är nästa mål?
Nästa mål är att bestämma om jag ska börja arbeta heltid med att stötta branschen med arbetsmiljöfrågor och förändringsarbetet mot en bättre arbetskultur.

 

Boka en inspirationsföreläsning med Emmalena här >>

Pin It on Pinterest