Kvarteret Barnhuset i centrala Stockholm har just genomgått en takrenovering av det udda slaget. Byggnadens kulturklassning krävde ett återskapande av en helt unik fjälltäckning i grönt stål. Under ett år har 5000 stållöv tillverkats och monterats styckvis.

När vi besöker taket på kvarteret Barnhuset har arbetet med att restaurera tak, torn och fasad, börjat närma sig slutet. Under knappt ett år har JW Plåtslageri renoverat byggnadens ”krona” till sin forna glans. Byggnaden uppfördes 1886 av byggmästare P A Thorstensson efter ritningar av arkitekterna Kasper Salin och A Lindegren och är idag ett flerbostadshus i 8 våningar. 6 våningar erbjuder bostäder medan entréplan och källare utgörs av lokaler, förråd och tvättstuga.

Hela fastigheten är kulturskyddad och enligt gällande planbestämmelse får exteriören inte förändras. En rejäl utmaning eftersom delar av taket med takkupor och torn hade ett mycket specifikt och ovanligt utseende, en fjällteckning med specialdesignade fjäll utformade som löv i flera olika storlekar och former. Med andra ord inget som går att köpa i färdiga format, utan måste tillverkas genom att skapa mallar utifrån det nedmonterade materialet och sedan tillverkas styckvis med mycket handpåläggning. Som om det inte vore nog, var det också föreskrivet att materialet skulle vara färgbelagt stål.

När det kommer till finlir och utsmyckningar i plåt är det vanligtvis en traditionell mjuk plåt som används, så som koppar eller zink. Men här var det alltså föreskrivet färgbelagd stålplåt och det gick inte att ändra på. Även JW Plåtslageri, som är specialiserade på komplexa takjobb och kulturhistoriska byggnader, såg det som en stor utmaning att utföra ett så detaljerat arbete i färgbelagt stål.

– Vi blev väldigt stolta över att det här komplicerade uppdraget gick till oss. Det gav våra plåtslagare en möjlighet att både utmana sig själva och visa sin yrkesskicklighet, säger Andreas Holmberg, vd på JW Plåt.

För att återställa taket till dess ursprungliga karaktär och med exakta mått, identifierades 13 olika storlekar och utformningar på löv. Mallar för löven beställdes tillskurna från Lindab och JW Plåt lät även tillverka pressmallar för de olika löven.

– Då själva hakarna på lövens hakfalser kunde vara max 7mm var vi tvungna att förpressa dem för att få till ett bra resultat. Men största anledningen var att vi aldrig hade fått löven så släta och fina utan att pressa dom, förklarar Andreas.

All pressning och övrig tillverkning har skett i JW Plåtslageris lokaler i södra Stockholm, men det stora handarbetet har skett uppe på taket och då är det faktiskt inte själva monteringen av löv som har varit den tuffaste utmaningen, utan alla svåra kupor och anslutningar mot löven. Och trots den ovanligt omfattande och tuffa bearbetningen av plåten, visade det sig att färgbelagd stålplåt, i det här fallet GreenCoat från SSAB, klarade trycket utan att det uppstod repor eller sprickor i materialet.

– Det jag blev riktigt imponerad av var det faktum att färgbeläggningen klarade att pressas, att löven blev så otroligt fina när dom kom ur pressmallarna. I koppar eller zink är det ju ingen beläggning som kan skadas eller om det är patinerat, så ”läker” den med tiden, säger Andreas.

Andreas är både stolt och glad över slutresultatet och vill ge en stor eloge till de kunniga plåtslagare som har arbetat med projektet, liksom bostadsrättföreningen som äger byggnaden, för att de inte försökte ta några genvägar utan satsade fullt ut på en hundraprocentig renovering.