Vi hoppas att ni alla får återhämtning och kan slappna av för en stund i sommar. Kanske är det här rätt ställe? På Hubertus gourméhotell och spa i italienska Sydtyrolen, har arkitekterna på NOA laborerat med både tyngdlag och perspektiv. Det är upp och ner, det är Heaven & Hell.

Byggnadskonceptet leker med horisontlinjen, uppfattningen av upp och ner och andra perspektiv. Lukas Rungger, arkitekt på NOA beskriver att projektets kärna är att vända upp och ner på horisonterna och skapa en förundran hos betraktaren. Han menar också att det egentligen är vanligt förekommande att ett wellnessområde får oss att erfara olika vyer.

– Du ligger i en bastu, vilar i relaxavdelningen eller dyker med huvudet före ner i poolen. Perspektiven förändras hela tiden”, säger han.

I harmoni med bergslandskapet
I just det här projektet har dock det mesta dragits till sin spets. Heaven & Hell är en fristående spabyggnad till hotell Hubertus. Plattformen svävar 15 meter över marken och bärs upp av två pelare klädda i lärkstockar. Besökare når relaxområdet via en upphängd gångväg som samtidigt öppnar upp till den nybyggda relaxavdelningen med plats för upp till 27 personer. Det mest överraskande elementet är den nedre nivån, där horisonten genomgår en 180° rotation, och hytterna ser ut att vara förankrade upp och ner. Valet av färger och material är i harmoni med bergslandskapet: aluminiumpaneler i naturliga bruna toner klär hytterna, liksom platån, vilken har skapats av en bärande stålbalkskonstruktion. Det brise soleil-system som skärmar av fönstren är också av samma material och färg. Interiört är golven i ljusbeige keramik och oljad i vit ek.

Paneler och skräddarsytt på plats
Eftersom plattformen är helt exponerad för sol och väder, valde NOA starka och hållbara aluminiumpaneler, som dessutom är helt återvinningsbara. De stora aluminiumpanelerna är av sandwich-kompositformat och levererades i önskad storlek. De lättare rektangulära formerna anpassades i verkstaden för att undvika slöseri med tid på byggarbetsplatsen. De mer specifika paneler så som trianglarna på plattformens kanter, behövde däremot mätas och skäras till på byggarbetsplatsen. Gottfried Gruber, ansvarig arkitekt på NOA, konstaterar att den största utmaningen i projektet blev just monteringen.

– För panelerna på plattformens övre plan var det begränsat med utrymme att arbeta. För panelerna på nedre plan fick vi använda en lyftplattform, eftersom det inte fanns plats för en kran. De övre panelerna limmades fast, medan de nedre är monterade med bultar, förklarar Gottfried.

Att NOA har vänt upp och ner på delar av byggnaden kanske kan ge det perspektivbyte som behövs inför höstens arbete. Så om semesteridéerna tryter, går det bra att boka in sig här: Hotel Hubertus Heaven & Hell

FOTO: ALEX FILZ