Rymdarkitektur
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Den portabla månbostaden LUNARK, utvecklad av danska SAGA Space Architects, på Arktis under dess tre månader långa experiment.

Rymdarkitektur är vår tids kapplöpning. Det ska byggas hotell i rymden, hus på månen och bosättningar på mars – och självklart är plåt en viktig byggsten.

Voyager Station är namnet på vad som planeras komma att bli Vintergatans första rymdhotell. Det är amerikanska Orbital Assembly som ska bygga den roterande rymdstationen som planeras bli en lyxanläggning med butiker, restauranger, barer m.m. Hotellet kommer ha en yta på 11 600 kvadratmeter och ska ta emot upp till 440 personer samtidigt. Stationen ska kläs med 9 738 kvadratmeter solpaneler där både tryckvägg och yttervägg kommer bestå av aluminiumlegeringar.

Rymdarkitektur är även något som det sysslas med i Danmark. Där har Saga Space Architects utvecklat den portabla månbostaden LUNARK för att tackla problemen kring monotoni, klaustrofobi och psykologisk stress vid ett liv på månen. LUNARK består av en bärande aluminiumram med sandwichpaneler som vecklas ut likt en blomknopp i syfte att vara så yteffektiv som möjligt under en rymdtransport. Under september till december förra året utvärderades LUNARK i ett 85 dagars långt experiment på Arktis där grundarna Sebastian Aristotelis och Karl-Johan Sørensen levde isolerade för att utvärdera arkitekturen, tekniken och upplevelsen av ett utomjordiskt liv. I senaste numret berättar Karl-Johan mer om utmaningarna kring rymdarkitektur, hur deras byrå skiljer sig från en vanlig arkitekbyrå och mycket mer.

 Läs mer här >>

Pin It on Pinterest