Neurodesign
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Neurodesignern Isabelle Sjövall. Foto: Jenny Hammar

Neurodesign – ett tvärvetenskapligt område som kombinerar neurovetenskap och arkitektur. I senaste numret av arkitekturmagasinet MIA möter vi neurodesignern Isabelle Sjövall som är expert på området och berättar om hur vi ska bygga för att må så bra som möjligt.

Neurodesign handlar om hur våra hjärnor reagerar på byggda miljöer, både fysiologiskt och psykologiskt. För Isabelle Sjövall började nyfikenheten för ämnet redan när hon var liten och började färgkoda sina gosedjur.

– Jag märkte att jag tyckte det kändes annorlunda när de var i en viss färgskala och ordning. En balans helt enkelt. Då förstod jag ju inte alls vad det var som hände i min hjärna men det väckte någon slags nyfikenhet som följt mig sedan dess, berättar Isabella.

Idag sitter Isabelle i flera styrelser och arbetar med design, arkitektur och inom fastighetsbranschen där syftet är att förbättra hälsa samt främja hållbarhet och livskvalité. De största utmaningarna inom svensk arkitektur menar Isabelle ligger i de urbana miljöerna eftersom forskning visar på hur de aktiverar hjärnans primitiva känslostruktur amygdala och bidrar till stress.

– Stadsmiljöer innehåller ofta väldigt många olika typer av stimuli i form av trafik, ljud och rörelse osv. Det här skapar en stress för människan eftersom vår hjärna, som inte har förändrats nämnvärt under de senaste tiotusentals åren, utan är anpassad för ett liv på savannen.

För att undvika detta menar Isabelle att vi måste gå ”back to basics” och utgå från var vi kommer från och vad vår hjärna faktiskt är utformad för. Ett bra exempel på hur vi kan utforma våra städer och hem utifrån neurodesign är att ta tillbaka naturen, så kallad biofilisk design. Så att det ser så naturnära ut som möjligt.

Läs hela artikeln >>

 

Pin It on Pinterest