Victor Isaksson Pirtti och Axel Landström växte upp som grannar i Luleå, där de fick samsas i den kollektiva sandlådan. Den blev också scenen för Lab La Bla:s första ”workshop” innan de ens var ett år gamla. Sedan dess har de labbat vidare med fokus på skogen, jorden och gruvan och ger nu nytt liv åt oönskade råmaterial.
Efter barndomen kreativa lekar och senare studier inom smyckekonst och industridesign, landade Victor och Axel som vuxna i det gemensamma konceptet och svammellaboratoriet, Lab La Bla.
– Men på många sätt arbetar vi fortfarande under samma devis som när vi var små, experiment- och lustdrivet, berättar Victor.
Lab La Bla har under flera år arbetat med en konstnärlig kartläggning av den svenska råvaruindustrin för att bättre förstå och uppmärksamma de material som har byggt vår välfärd – skogen, jorden och gruvan. De är särskilt intresserade av industriella restprodukter. Var kommer de ifrån? Hur uppstår de? Och vad kan de bli? Utifrån dessa frågor utvecklar Lab La Bla experimentella metoder och produktionsprocesser i syfte att förlänga och förändra livslängden på oönskade råmaterial.
Designbaren Stockholm Furniture Fair 2024
Virrvarr av olika funktioner; Minigolf-banor, restaurang, golfklubbor, återbrukade möbler i en variation av ytbehandlingar; gruvrester, metaller, fibrer, vinkorkar etc. Foto: Martin Brusewitz
Utställningsdesign för Note Design Studio/Vibia Lighting
Möbler i återvunnen XPS och återvunnet möbelskum. Coating av infärgad av återvunnet latex/möbelskum. Foto: Erik Lefvander
Deras erfarenheter, tillsammans med marknadens ökade intresse för återbruk och cirkulära strategier, ledde till lanseringen av Surface Club AB, som Victor och Axel har startat tillsammans med Carl Ludvig Svensson. Surface Club är en kreativ studio som designar materialdrivna, skalbara lösningar anpassade för en mer hållbar framtid. Genom nära samarbeten med råvaruindustrin, produktion och kreatörer skapar de unika upplevelser, rumsligheter och produkter som vänder sig mot aktörer inom byggd miljö och produktindustri.
– Vi ser hållbarhet som en otvivelaktig sanning. Oavsett om det handlar om folkbildning, beteendeförändring eller materiella val så finns det alltid nya frågor att ställa och nya vägar att utforska. Vi tror att designmetodik är en nyckel till att förstå och förändra hur vi konsumerar, förklarar Axel.
Surface Club har tillsammans med Cooloo, ett holländskt företag som utvecklar och skapar cirkulära möbler med restprodukter, tagit fram en färgningsteknik. Enligt Victor är det en enkel process som gör stor skillnad för återbrukade produkter.
– Själva processen är enkel. Vi lokaliserar ett restmaterial och maler ner det till fina partiklar. Därefter applicerar vi det i Cooloos patenterade sprutlackeringsverktyg. Sist men inte minst – sikta och skjut! Resultatet blir ett slitstarkt ytskikt bestående av ett bindemedel och ett ’oönskat’ naturmaterial. Ytan blir snarare ett naturmaterial än en färg. Rost blir rost, trä blir trä, sten blir sten o s v. Tekniken lämpar sig för både hårda och mjuka material, både inomhus och utomhus. Eftersom ytskiktet är flexibelt och fäster på de flesta material är det egentligen bara fantasin som sätter gränser för tillämpningsområden.
Copenhagen Contemporary Shelving Unit
Hyllplan i återvunnen XPS med en betongliknande ytbehandling baserad på spillmaterial från blästerindustri. Stomme i återvunnen aluminium. System baserat på löstagbara komponenter fästa med nylontråd och dragskor. Foto: David Stjernholm
Byggmaterialscenen Nordbygg 2024
Surface Club x Ecophon. Återbrukade Fokus A akustikpaneler behandlade i en variation av ytbehandlingar; gruvrester, metaller, fibrer, vinkorkar etc.
– För oss på Surface Club är det extra viktigt att identifiera kärnfulla och kreativa appliceringar för tekniken. Den är ett perfekt verktyg för att kunna återanvända och cirkulera komponenter som annars skulle ha gått till förbränning eller deponi. Detta kan till exempel vara olika skiv- och akustikmaterial, textilier eller provisorier från byggindustri. Eller varför inte uttjänta plåt- och fasadmaterial, föreslår Axel.
Ett material de gärna använder är gruvrester och i Norden finns ett stort utbud av råvaror, särskilt inom gruvindustrin.
– De exempel vi är mest exalterade över just nu är svensk järnmalm, olivin och en del mineraliska biprodukter från återvinningsindustrin. Dessa mineraler skapar ytor med ett matt, naturligt utseende som tillför spännande taktila och sensoriska upplevelser, förklarar Victor.
När det kommer till återbruk av plåt på tak och fasad anser Victor och Axel att det är ett område med stor potential, men också med en del tekniska utmaningar. De är därför mycket intresserade av att hitta samarbetspartners för att utveckla lösningar inom området.
– Vi har en del intressanta experiment som ännu inte har lämnat verkstadsbordet, bland annat en pulverlackering som bygger på samma princip med spillmaterial. År 2024 har varit intensivt för Surface Club, med uppdrag för både Stockholm Furniture Fair och ett samarbetsprojekt med Ecophon för Nordbygg. För tillfället är det framförallt Surface Club och det nya joint venture-projektet ”CoolooScandinavia” som tar upp Victors och Axels tid. De förutspår stora utbyten med arkitekter och byggindustrin, och lovar att leverera flera intressanta projekt inom kort.
– Kanske på ett plåttak eller en fasad nära er, säger Victor.
Foto huvudbild: Susanna Hesselberg