SSAB siktar på att lansera nyproducerat, fossilfritt stål i kommersiell skala år 2026. Men redan nu pågår flera byggprojekt där fossilfritt stål klär såväl tak som fasader. Det har hittills använts till både industribyggnader och bostäder. 

Projektet Tomaten i Lund. Foto: Stefan Olsson

I november 2023 presenterade Rukki Construction tillsammans med Peab, SSAB och fastighetsbolaget Wihlborgs, världens första byggnad med fossilfritt stål i Lund. Byggnaden är en industrianläggning på 6 000 kvadratmeter och det fossilfria SSAB-stålet har använts i tillverkningen av sandwichpaneler tillverkade av Ruukki Construction i Finland för delar av byggnadens väggar.

Läs mer här.

Fossilfritt stål blir tak på stuga i Klaukkala, Finland. Foto: Ruukki

Lite senare i november installerades världens första tak i fossilfritt stål till ett hus som byggs så ansvarsfullt som möjligt i alla led. Huset ligger i Klaukkala, Finland, och representerar en betydande milstolpe inom finsk stålkonstruktion. Toumas Kara och hans fru har alltid drömt om att bygga ett eget hus och naturen har alltid legat dem varmt om hjärtat. När Kara planerade huset fick han höra om möjligheten att välja fossilfritt stål från Ruukki till taket och såg det som ett självklart val för deras moderna timmerhus.

Läs mer här.

Björrödsbacken. Foto: Plannja

I januari 2024 blev Plannja först i Skandinavien med att leverera takplåt i fossilfritt stål till bostäder. Pilotleveransen gick till ett bostadsområde i Björröd i Västra Götaland, vilket är under uppbyggnad av OBOS, en marknadsledande småhusproducent med en tydlig hållbarhetsstrategi. Här byggs nu åtta småhus, som kommer att kunna stoltsera med tak av fossilfritt stål. Takprodukten som används är profilen Plannja Trend, med en biobaserad färgbeläggning med svensk rapsolja, vilket ger ytterligare en miljöbonus.

Läs mer här.

Vi ser fram emot att följa fortsättningen av det fossilfria stålets framfart marknaden!