Case 100 %

Svanenmärkta byggnader med fasad i 93% återvunnen aluminium

kvarteret dockan white arkitekter prefa återvinning återvunnen aluminium svensk byggplåt åsa askergren Stina Hillinge 

Kvarteret Dockan ritad av bland andra Åsa Askergren och Stina Hillinge, White. Foto: PREFA

I höst är det inflyttning i ett av Skanskas allra grönaste bostadsprojekt i Göteborg. Ett helt nytt kvarter med fyra miljöcertifierade hus, samlade runt en gård där klorofyll blandas med barnskratt.

Den gröna tråden löper genom hela projektet, med allt från energieffektiva fasader i återvunnen aluminium till solenergi och innovativa system som samlar och renar regnvatten.

Med kombinationen av robust hållbarhet och tidlös arkitektur är
Dockan designad för att stå länge och åldras med värdighet.
– Åsa Askergren & Stina Hillinge, White

Arkitektoniskt präglas husen av klassisk form i kombination med innovativa material, jordnära färgval och god variation i helhetsintrycket. Höjderna på de fyra Svanenmärkta husen varierar från 3 till 16 våningar. Avsaknaden av takfötter bidrar ytterligare till husens karaktär med avskalad enkelhet och rena linjer.

Fasadmaterialet hålls samman ned till mark och runt om hela huset. Det monolitiska intrycket balanseras effektfullt dels av fasadplåtens mönster, dels av balkongernas utförande och placering som understryker husens lekfullhet. Husens fasader har dessutom getts dova, mättade kulörer och förskolan en lite mustigare röd, vilket harmonierar fint med de närliggande äldre byggnaderna i rött tegel.

Husfasaderna är täckta med plattor av återvunnen aluminiumplåt. De kvadratiska plattorna, totalt 80 000, har monterats diagonalt med hög precision i så kallad shingelteknik. Hela 93% av fasadplåten utgörs av återvunnen aluminium från Prefa, vilket innebär en rejäl resursbesparing jämfört med att använda nyproducerad aluminium.

kvarteret dockan white arkitekter prefa återvinning återvunnen aluminium svensk byggplåt åsa askergren Stina Hillinge Kvarteret Dockan med fasadtäckning av återvunnen aluminium. Foto: PREFA

– Vi visste vilket uttryck byggnaden skulle ha. Därifrån valdes materialet utifrån färgbeständighet, miljömärkning, prisbild, utformningsmöjligheter och garantitid. I samtliga fall var aluminium bäst jämfört med fibercement och stenkomposit, förklarar Åsa Askergren.

Om fastighetsägaren någon gång i framtiden vill eller behöver renovera fasaden, går det dessutom alldeles utmärkt montera ner och återvinna eller återbruka metallen.

Både hus och gemensamma ytor präglas av omsorg om miljö och hållbarhet och det är tydligt att alla inblandade är stolta över detta gröna kvarter. Plåtslageriföretaget Er-Jill var med från start i utvecklandet och val av detaljlösningar för fasaden och alla anslutningar till tak och fönster. Och Åsa Askergren intygar att hela fasadlösningen i projektet har sin framgång i ett mycket inspirerande och lyckat samarbete mellan White, Skanska Nya Hem, Skanska Sverige AB Hus och Er-Jill.

 

Fastighetens namn: Kvarteret Dockan
Ort: Göteborg
Kund: Skanska Nya Hem
Projektets start: maj 2015
Beräknat färdigt: 2018, inflyttning kvartal 4
Totalentreprenör: Skanska
Plåtslagarentreprenör: Er-Jill Byggnadsplåt AB
Antal lägenheter: 133, från 1 rok ca 35 kvadrat till 4 rok ca 90 kvadrat
Antal våningar: 3-16
Hållbarhet: Dockan är miljömärkt med Svanen.
Arkitekt: White med Åsa Askergren, Ingemar Börjesson, Stina Hillinge, Hanna Modin, Anika Meincke, Maria Hult, Mikaela Åström Forsgren.

Pin It on Pinterest