Case 100 år

Lång livslängd med nyfunkis och zink

Pumpkällehagen och Viskaforshem AB’s vd Mikael Bengtsson.

Viskaforshem skapade framtidstro med väldesignade och långlivade passivhus i högkvalitativa material.

Viskaforshem ville utveckla samhället och få fler att flytta till Viskafors. Som ett led i satsningen byggde man därför år 2011 hyresrätter i helt ny tappning, det vill säga arton energieffektiva passivhus i strikt nyfunkis. Bostadsområdet är idylliskt placerat, alldeles intill skog och äng, men ändå med promenadavstånd till Viskafors centrum och endast 10 min med bil från Borås.

Området heter Pumpkällehagen och har ett tydligt symbolvärde både för bygden och Viskaforshem, eftersom det var de första nya husen som byggdes i Viskafors på länge. Det gjorde det extra viktigt att satsa på kvalitet och hela området kom därför att präglas av värdeorden estetik, energi, etik och ekologi.

 

För oss är kvalitet och hållbarhet viktigt och
på lång sikt går alltid miljö och ekonomi hand i hand.
– Mikael Bengtsson, vd för Viskaforshem AB.

 

Pumpkällehagena bostadsområde med tak i cradle to cradle certifierat titanzink, från Rheinzink.

– För oss är kvalitet och hållbarhet viktigt och på lång sikt går alltid miljö och ekonomi hand i hand. Vi är dessutom ett litet bolag och vill helst inte ha något underhåll på våra fastigheter, säger Mikael Bengtsson, vd för Viskaforshem AB.

Samtliga av Pumpkällehagens hus täcktes med titanzink från Rheinzink. Dess varma, naturliga grå ton gör sig bra mot intilliggande skog liksom fasadens furupanel, vilken har genomgått en vacumprocess med linolja för att hålla extra länge. Valet av titanzinken baserades också på att den inte kräver några behandlingar och inget underhåll. Titanzinken som takfunktion har dessutom en beräknad livslängd på över 75 år, men håller ofta uppåt 100 år.

– Därför väljer vi material med hög kvalitet. Lång livslängd är hållbarhet, säger Mikael Bengtsson.

Idag är området väl inbott. Uppskattningen av de goda materialvalen är stor och har även inspirerat till kommande ekologiska hyresvillor i närliggande natur.

Fastighetens namn: Pumpkällehagen
Ort: Viskafors
Byggherre: Kommunala fastighetsbolaget Viskaforshem
Färdigt: 2010
Arkitekt: Nylander arkitektur
Plåtslagarentreprenör: Åkersta Plåt & Vent AB
Antal lägenheter: 18
Hållbarhet: Passivhus med fokus på enbart hållbara material

Plåtkonsulternas tips för extra lång hållbarhet

Ett tak borde behandlas som man behandlar sin bil. Kontinuerligt underhåll är viktigt. Det vill säga årliga översyner med innehållande avstädning och ibland även avtvättning. En syn på våren då du ser över taket efter eventuella skador som kan ha uppkommit av snö/is eller av snöskottning. På hösten ses taket över inför vintern, grenar, barr, löv och kanske annat skräp som fåglar kan ha släpat upp på taket för bobygge rensas bort.

Jonny Wilhelmsson

Wcon Tak och Fasadkonsult

Plåtarbeten bli verkligt hållbara när de görs utifrån ett väl genomtänkt förfrågningsunderlag. Det lönar sig också alltid att hålla sig till leverantörens råd och anvisningar.

Peter Krook

Peter Krook Konsult AB

För att ett plåttak ska hålla riktigt länge är det viktigt att plåten är fackmannamässigt utförd och att regelbundet underhåll görs där man tex rensar rent hängrännor från skräp. Det är också viktigt att göra en översyn av taket om det har förekommit snöskottning eller andra händelser som kan påverka takets livslängd.

Rauno Seimilä

Mälardalens Plåtkonsult & Utbildning

Pin It on Pinterest