
Foto: Åke E:son Lindman
Kasper Salin-priset delas årligen ut av Sveriges Arkitekter till ett svenskt byggnadsverk av hög arkitektonisk kvalitet och i år blev vinnaren den nya besökspaviljongen i Linnéträdgården Uppsala.
Hidemark & Stintzing Arkitekter fick uppdraget redan 2005, men efter flera års fördröjningar, överklagade bygglovshandlingar och revideringar fick byggnaden sin slutgiltiga form år 2020 och stod klar under 2023. Resultatet blev en paviljong som är medvetet modern i sitt uttryck, samtidigt som den tar hänsyn till omgivningen och platsens kulturhistoriska värden. På fasaden samspelar glas, svart plåt och grönska.
Arkitekturen utmärks av entrégården som har ramats in av spaljéer och pergolor som på sikt ska bära ett rikt lövverk och blommande rosor – ett levande filter mellan ute och inne. Spaljéerna återkommer vid den höga glasfasaden, där grönskan silas in i det ljusa och sinnligt utformade besöksrummet. Särskilt utmärkande är användningen av svartmålad stålplåt i skivtäckning. På gavlarna kontrasterar plåten mot det grönmålade planket. Genom sin form och sitt materialval skiljer sig paviljongen från det historiska men smälter samtidigt in – ett uttryck för modern arkitektur som med varsam hand för dialog med det förflutna.

Foto: Åke E:son Lindman
Ansvarig arkitekt, Jacob Hidemark på Hidemark & Stintzing Arkitekter berättar mer om projektets gestaltning:
Vilket plåtmaterial har ni använt och i vilket utförande?
Plåtkonsult Magnus Solenstråle, gjorde en plåtbeskrivning för all plåt i projektet. Det är bandtäckning på takytorna och skivtäckning på de plåtklädda väggar. Plåten är dubbelfalsad både på väggar och tak. Byggnaden saknar både extern hängränna och fotränna och har istället, en i taket nedbyggd, gesimsränna som mynnar ut i en vattenutkastare mot öster. Det var en av de detaljer som krävde mycket omsorg för att bli bra.
Vad var anledningen till valet av material och utförande?
Jag ville ha ett tåligt material på byggandens gavlar som inte signalerade trähus. En yta som ger en bra och mattsvart botten mot spaljéerna och den kommande grönskan. Väggarnas har en skivtäckning där de horisontella skarvarna vandrar efter takets krökning, vilket ger variation i ytan och ökar detaljeringen.

Foto: Åke E:son Lindman
Vilken var den största utmaningen i det här projektet?
Den största utmaningen är att göra en ny byggnad i en så här pass känslig och historisk miljö, som tar för sig lagom mycket. Den ska vara understödjande till de äldre husen och trädgården – inte dominera sin omgivning. Det var även viktigt att den var samtida i sitt uttryck så att den är lätt avläsbar för besökare som ett senare tillägg till miljön. Växterna kom att få en viktigare och viktigare roll i projektet under arbetet. Mot söder kommer de att växa över den glasade fasaden och bilda skuggspel inuti rummet. Runt den nyskapade entrégården finns spaljéer och pergola som på sikt ska bli helt överväxta med klätterrosor och andra blommor. Då blir det fullt ut det trädgårdsrum som det är tänkt att vara.

Foto: Åke E:son Lindman
Plåt: Lindab High Build Polyester
Kulör: STD mattsvart Glans 10
Plåtslageri: Odensala Plåtslageri AB
Arkitekt: Hidemark & Stintzing Arkitekter
Byggherre: Statens Fastighetsverk
Plåtkonsult: Solenstråle Plåtkonsult AB,