Förtätningen av världens städer är i full gång, nya projekt planeras och byggs på löpande band. Men hur kan man ta vara på det som redan finns och bygga smartare? Här presenterar vi tre goda exempel på utformning av framtiden.

Artikel ur MIA nr 2/2017:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Utanpå

The Silo

Köpenhamn, Danmark
Material: Galvaniserat stål
Arkitekt: COBE
Färdigställt: Maj 2017

Den industriella silon belägen i Nordhavn i Köpenhamn, användes ursprungligen som behållare av korn. Idag, femtio år senare, har den 17 våningar höga betongbyggnaden förädlats och omvandlats till en extraordinär byggnad. Publika funktioner erbjuds på de nedre våningsplanen och högre upp finns 38 unika lägenheter på med ytor mellan 106 m2 och 401 m2. För att bevara det historiska arvet in i framtiden har man interiört valt att behålla den råa och orörda känslan som betongen ger. Fasaden har å andra sidan fått ett nytt upplyftande metallhölje av galvaniserat stål. De stilfulla, skira och smarta balkongerna är av samma material och smälter ihop med övriga fasaden.

cobe.dk

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ovanpå

H-VAC

London, Storbritannien
Material: Aluminiumfolie
Arkitekt: PUP Architects
Färdigställt: Augusti 2017

I strävan efter att besvara och diskutera frågan om hur bostadsbristen i London ska lösas, har arkitekterna bakom detta projekt uppfört ett mikro-hem på taket av en gammal industribyggnad. Projektet är tänkt att se ut som en ventilationstrumma och bygger på den lekfulla och spännande tanken om att skapa hem utan bygglov. Kreatörerna vill uppmuntra till att utnyttja stadens alla utrymmen i största möjliga utsträckning. Fasaden består av den aluminiumfolie som finns på insidan av Tetra-Pak-förpackningar, vilken har beskurits och vikts till kvadrater. Den semiblanka, fjälltäcka fasaden har inte bara en estetisk funktion, utan skyddar även mot regn. Fjällen är monterade direkt på en trästomme, utan mellanliggande lager, vilket bidrar till ett fint insläpp av dagsljus.

puparchitects.com

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Nya världar

Lucas Museum of Narrative Art

Los Angeles, USA
Arkitekt: MAD Architects

Grön, organisk, strömlinjeformad och metallisk. Som en rymdfarkost hämtad från framtiden. Byggnaden ska bli ett museum som bland annat kommer att inrymma omfattande konst- och minnessamlingar av regissören och Star Wars-skaparen George Lucas och hans fru Mellody Hobson. Luke Skywalkers ljussabel och den mytomspunna Darth Vader-masken kommer att ha sin självklara plats här. Utöver en digital och futuristisk design genomsyras projektet av organiska element, där en grön takterrass tillsammans med solpaneler kommer att täcka stora delar av byggnaden. Dessutom kommer en 11 hektar stor park omge och rama in verket. Första spadtaget för detta magnifika projekt kommer ske under 2018, och hela bygget beräknas vara klart år 2021.

i-mad.com

Pin It on Pinterest