• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Foto: Hélène Binet

Belägen i Kistefos skulpturpark i Norge ligger BIG architects nya projekt ”The Twist”; en otrolig byggnad i stål och aluminium, vars konstruktion bestämts av naturen. Den karaktäristiska vridningen uppstod för att tillmötesgå höjdskillnaden mellan flodbanken på vardera sida. En nick ges till områdets industrihistoria genom att byggnaden är omvälvd av aluminium, uppradade som böcker med den optiska illusionen av en böjd form. Det nya konstgalleriet lyfter stålets och byggplåtens användning i arkitektur till en ny nivå.

– The Twist är en hybrid som sträcker sig över flera kategorier; det är ett museum, det är en bro, det är en obeboelig skulptur – en uttrycksfull organisk skulptur av rationella repeterande element, säger Bjarke Ingels till Designboom.

Även om konstruktionens praktiska användning är som konstgalleri, fungerar den även som bro, som hjälper flödet genom skulpturparken. Den som besöker Kistefos bjuds numera in i den nya byggnaden samtidigt som de tar sig genom området. Christen Sveaas, grundare av Kistefos, menar att ”The Twist” kommer att expandera möjligheten att arbeta med nutida konstnärer och välkomna fler besökare än någonsin.

– Vår ambition är att göra Kistefos till en ”must-see” kulturell destination, säger han till Designboom.

Läs mer om ”The Twist” här >>

Pin It on Pinterest