• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Taket på det populära Kronovalls slott har genomgått renovering och fått en ny, fräsch takbeklädnad i förpatinerad zink. Arbetet har pågått mitt ibland restauranggäster, brudpar och konfererande företag. Bevego har levererat material till entreprenören.

På skånska Österlen, mellan Tomelilla och Brösarp, ligger Kronovalls slott. Pittoreskt beläget på en holme med lummig grönska, omgiven av vallgravar. Huvudbyggnaden uppfördes redan 1760 men på 1890-talet byggdes den om till ett slott i fransk barockstil. Idag ägs och förvaltas det av en stiftelse med anknytning till Sveriges ridderskap och adel, även kallat Riddarhuset. Det var på uppdrag från dessa som Johanssons Byggplåt i Malmö AB blev kontaktade för att genomföra en takrenovering.
– Plåtarbete på historiska byggnader kräver att man kan återskapa och bevara det ursprungliga utseendet. I detta fall hade en konsult i projektet uppmärksammat vårt arbete på S:t Pauli kyrka i Malmö, berättar Kristoffer Johansson, VD och ägare.

Ny beklädnad med bevarade detaljer
Johanssons Byggplåt i Malmö AB har rivit ner gamla takbeklädnaden av målad stålplåt och skiffer och ersatt den med Rheinzink prePATINA i blågrå nyans, ett material som bildar en karaktäristisk patina. De har också lagt ny underlagspapp, lagt skiffer, lagat några takstolar och visst takvirke.
– Det var främst tornen som behövde renoveras, själva taken lades om någon gång på 60-talet men tornen var original från före förra sekelskiftet, säger Kristoffer.

Materialet har levererats på avrop från Bevego Malmö till företagets verkstad där det bearbetas, vissa enheter har också tillverkats på plats i en fältverkstad. Kristoffer berättar att även om det mesta har bytts ut så har vissa zinkdetaljer som klot och plåtar med utbankade mönster återmonteras. Från Bevego har de också köpt in montagematerial och taksäkerhet från Weland stål.
– Vi trivs bra med dem som leverantör, funkar alltid mycket bra, säger han.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Komprimerat schema
I den exklusiva slottmiljön erbjuds boende och konferensrum, dessutom arrangeras romantiska slottsbröllop året runt.
– Vår största utmaning har varit att inte störa den dagliga verksamheten och deras gäster, ingen vill ju ha slammer och byggställningar på sitt bröllop, säger Kristoffer.

På grund av detta har den ursprungliga tidplanen att bara utföra arbete under vår och höst komprimerats, och i år har man arbetat under både vinter och sommar. Vinterarbetet medförde nya utmaningar.
– Eftersom zink inte får vara för kallt när det bearbetas har vi varit tvungna att dels ha ett förvärmt tält uppe på byggställningen och dels förvärma detaljer med värmepistol, berättar Kristoffer. Mer arbete, men en snabbare väg till färdigt resultat. Nu står arbetet klart och lugnet har åter lagt sig över slottsträdgården.

Artikeln publicerades ursprungligen i BevegoNytt.

Pin It on Pinterest