WMU Kim Utzon Terrior Svensk Byggplåt aluminium
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Artikel ur magasinet MIA nr 1 2015. Text: Ia Wadendal. Foto: Emil Malmborg

När tillbyggnaden på Malmös gamla hamnkontor stod klar i april i år (red anm: 2015) stannade många och tittade. Men det tog ett par år av plåttekniska bedrifter och innovativa speciallösningar innan den sydsvenska staden fick sin nya signalbyggnad.

Här i Tornhuset huserade tidigare stadens hamnförvaltning tidigare. Det gamla 1910-talshuset vid Bagers Plats mitt i centrala Malmö har fått en tillbyggnad med skarpa och spetsiga kanter i glänsande plåt. Äktenskapet mellan det gamla och det nya inhyser numera World Maritime University – ett FN-universitet med högre utbildning i sjöfart och havsmiljöfrågor.

Det är en tillbyggnad som blivit både omdiskuterad, beundrad och dyr. Faktiskt dubbelt så dyr som det var tänkt – kostnaden för bygget ökade från 48 till 112 miljoner kronor. Malmös styrande politiker ville att det skulle bli en ståtlig och annorlunda byggnad – en signal för stadens kreativitet och entreprenörskap.

2011 vann den danske arkitekten Kim Utzon och Terroir arkitektkontor tävlingen om det bästa förslaget för tillbyggnad med ritningen Urban Hinge. Det har krävts en lång rad speciallösningar och vånda över material för att slutföra tillbyggnaden. Kopparplåt var förstahandsvalet till fasaden, men ratades med hänvisning till att den inte ansågs uppfylla miljökraven samt var för dyr. Zinkplåt var det andra förslaget, men även här ansågs framställningen bli för dyr. Zink är också ett material som lever och förändras av väder och vind vilket oftast är en tillgång, men här fanns det en oro över att det skulle bli för mörkt med tiden på den sida som vetter mot havet. Till slut blev lösningen återvunnen aluminium som lackerades i en mörk kopparton.

WMU Kim Utzon Terrior Svensk Byggplåt aluminium
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Vedat Basic är produktionsledare vid plåtslageriföretaget Plåtexpressen. Han är också en man som älskar utmaningar, ja rentav omöjligheter. Det är Vedat som ligger bakom de många speciallösningarna i bygget av Urban Hinge.

– Jag tar ofta de där uppdragen som andra tackar nej till. Får jag höra ”det går inte” så tar jag jobbet, säger han och ler lite klurigt.

Lystmätet efter omöjligheter har uppfyllts med råge under arbetet med att sammanfoga Urban Hinge och det gamla Tornhuset. Ibland har Vedat Basic önskat att han haft en säng att övernatta i vid Bagers plats.

– Det hade underlättat eftersom det nästan varje dag funnits ett problem att lösa, säger han och ser ändå ut som om han längtar tillbaka till tiden med Urban Hinge.

– Ja, jag kör förbi ofta och tittar. Mina vänner tycker att det är en imponerande byggnad, till och med en konkurrent har gett mig beröm, det är jag väldigt stolt över.

Under bygget har han löst hur infästningar ska göras för att undvika läckage, hur snickarna ska använda rätt metod för underlaget till plåten och hur arkitektens önskemål ska sammanfogas med realism. För att nämna något.

– Jag har lärt mig att tillämpa kunskap med sunt förnuft och att lyssna på skaparen av huset. Många kör sitt eget race, men jag tror att vi vinner på att samarbeta mer med arkitekten, säger Vedat Basic.

WMU Kim Utzon Terrior Svensk Byggplåt aluminium
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Arkitekten Kim Utzon har alltid fascinerats av svenska plåttak, och speciellt de dubbelfalsade från 1800-talet. Att fasaden till Urban Hinge skulle vara just i plåt stod klart, och när stadsarkitekten i Malmö föreslog koppar tände han på alla cylindrar.

– Jag tyckte det var jättespännande. Tyvärr ville inte miljökillarna (red anm: miljöförvaltningen) i staden ha det.

Och trots att vi kunde dokumentera att det inte var miljöfarligt fick vi nej, det var väldigt olyckligt, säger Kim Utzon som trots allt är väldigt nöjd med den målade aluminiumfasaden som idag pryder tillbyggnaden till World Maritime University.

– Lösningarna och finishen på plåten är fantastiskt fin.

Han skrattar lite när den tidigare översättningen av ”urban hinge” kommer på tal – det blev ju ”urbana hängslen” och det var ett uttryck som satte myror i huvudet på många.

– Ja, jag förmodar att någon använt Google Translate, det blir inte alltid så bra. För mig handlar det närmast om en urban länk – en länk som binder samman den gamla staden och hamnen, säger Kim Utzon.

En inspirationskälla till Urban Hinge är det lilla smala Folk Art Museum i New York med sina skarpa trekanter och mycket ”plåtiga” fasad. Under arbetet med ritningarna hade Kim Utzon och den andre arkitekten Gerard Reinmuth kontraster i sinnet – tillbyggnaden ska förbinda den gamla staden med det nya modernistiska på holmen där högskolan och Malmö Live ligger.

– Förr i tiden var hamnen den mest betydelsefulla delen av Malmö. Med WMU vid Bagers plats får det maritima bli viktigt igen, därför ska man se Tornhuset och Urban Hinge som den första signalbyggnaden mellan stad och hamn, säger Kim Utzon.

WMU Kim Utzon Terrior Svensk Byggplåt aluminium
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Interiören är minst lika spännande som fasadens blänkande plåt. Inuti Urban Hinge samsas teglet i det gamla huset med det ljusa träet i den nya. Glastaket och de trekantiga ljusinsläppen får solstrålarna att dansa på det glaserade teglet och koppardetaljerna i den äldre byggnadens fasad som nu blivit en innervägg. Tillbyggnadens alla infästningar har gjorts i befintliga fönster och dörrar i det gamla Tornhuset utom i biblioteket där en del av taket lyfts bort för att öppna upp mot Urban Hinges glasade ”mössa”.

Maia Brindley Nilsson, som är kommunikationsansvarig vid WMU, visar oss runt inne i tillbyggnaden. Hon är väldigt förtjust i överblicken som atriumdelen mellan det gamla huset och tillbyggnaden ger. Från de smäckra ”balkongerna” i ljust björkträ som klär varje våning i Urban Hinge kan spanaren snabbt se om kollegan eller studenten sitter och läser i biblioteket eller ilar fram i korridoren mot föreläsningssalen.

– Man ser vad som pågår på de olika våningarna och det underlättar kommunikationen. De som var med när det var öppet hus i april blev väldigt entusiastiska och tyckte det gav wow-känsla, berättar Maia Brindley Nilsson.

– Jag måste säga att jag förstår dem, även om man jobbat här ett tag så är det verkligen häftigt att stanna till här och titta upp för att se skiftningarna i vädret, säger hon och pekar upp mot det glasade taket där små skira moln sakta driver förbi på den blå himlen.

Pin It on Pinterest