MITT PÅ LUNDS Tekniska Högskolas campusområde reser sig ett nybyggt torn i skimrande koppar. Tornet är ett kompis­boende Deluxe som krossar myten om hur ett studentboende måste vara, likaväl som myten om dyra och miljöskadliga kopparfa­sader. Arkitekt Mattias Hedberg Ek, Fojab arkitekter, är nöjd över att ett på flera sätt omöjligt projekt, nu har blivit verklighet.


MATERIALVALET:
På LTH­-området finns det endast ett fåtal material, främst tegel och koppar, och det 13 våningar höga tornet skulle konstruktions­ och gestaltningsmäs­sigt må dåligt av en allt för tung fasad.

– Vi behövde en lätt fasad och med tanke på höjden skulle den också vara underhållsfri. Vi ville dessutom ha något genuint som hängde samman och som skulle åldras vackert med området. Därför valde vi koppar, berättar Mattias.

För att skapa en levande och skimrande fasad användes kopparkassetter i två olika legeringar och två olika bredder. Lite drygt 33 ton koppar har använts för att täcka fasaderna, men det utgjorde inga kostnadsmässiga problem.

– Materialet är dyrt men lätt och vi kunde därför använda en kostnadseffektiv metod med utfackningsväggar.

Tillsammans med en minutiös planering och kalkylering samt specialtillverkade fasadkassetter från plåtslageriföretaget kunde man skapa en effektiv produktion som också höll nere kostnaderna för fasa­ den som helhet.

MILJÖKRAVEN: Domkyrkoforum i Lund, beklädd med en kopparlegering, färdig­ ställdes nära inpå bygglovsansökan och stadsbyggnadskontoret godkände där en avvattningslösning som fått stå som förebild. Tornet har försetts med ett separat fasad avvattningssystem som leder ner vattnet i stenkistor med kalkstenskross.

STÖRSTA UTMANINGEN: Mattias beskriver hela projektet som en nästan omöjlig vision som har blivit verklighet. I detaljplanen var det föreskrivet en rund byggnadsform och han är fortfarande imponerad över att denna udda huskropp om 13 våningar fått ta plats mitt i parken.

– Vi har lyckats få fram en rationell volym som hanterar både det runda och taggiga. Det är sex lägenheter per plan och därmed sex ytterhörn samt ytterligare sex mindre ytterhörn. Den annorlunda formen upplevs som rund och skapar både rimlig yta och ljus i samtliga lägenheter.

Huskroppen bygger på att varje plan är uppdelat i sex tårtbitar. Varje tårtbit blir en kompislägenhet där två studenter har eget sovrum, men delar kök, toalett och ett litet vardagsrum.

STÖLDRISKEN: Först var kopparfasaden äm­nad att löpa ända ner till marken, men för att minimera risken för stöld består nu nedersta delen av betong. All kopparplåt har märkts med Smart DNA, en osynlig och spårbar väts­ka som innehåller en unik DNA-­sträng vilket gör att märkta föremål går att spåra.

Text: Åsa Ragnarsson
Foto: Lars Lydig

MER OM HELSINGKRONA

MATERIAL: 33 ton koppar
ARKITEKT: Mattias Hedberg Ek, Fojab arkitekter
PLÅTSLAGERI: Lödde Plåt

▶ 13 våningar.
▶ 69 studentlägenheter.
▶ Är Lunds tredje högsta byggnad.

▶ Utöver 66 st kompislägenheter finns 2 st par/kompislägenheter med egen uteplats på entréplan samt en fyrarummare längst upp (med plats för tre boende).

▶ Högst upp, 100 meter över havet med vidunderlig utsikt över Lund, finns en fest­ och konferensvåning med tak­ terass som även kan hyras av externa intressenter.

▶ I bottenplan inryms ett kollektivt studierum och lokal för caféverksamhet.

▶ 45­46 kvadrat för två i kompisboende kostar 7 500­-7 700 kr/mån.

▶ Nya Helsingkronahuset invigdes den 11 september 2015.

Den här artikeln är från magasinet MIA 1/2015.

Foto: Lars Lydig
Foto: Lars Lydig
Arkitekt Mattias Hedberg Ek, Fojab arkitekter.