• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Foto: Felix Gerlach

Lunds tingsrätt har tidigare fått Lunds kommuns stadsbyggnadspris för sin utformning. ”Ett arkitektoniskt smycke” kallas tingsrätten som nu är nominerad, som ett av fem bidrag, till det hedervärda Plåtpriset. Jobbet med kopparfasaden har gjorts av Plåt & Ventföretagens medlemsföretag Plåtexpressen.

Plåtexpressen fasadentreprenör lundstingsrätt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Tobias Lellky, vd på Plåtexpressen i Malmö AB

– Det känns oerhört kul och inspirerande att projektet är nominerat till Plåtpriset 2019. Det är också ett tecken på att det vi gör är rätt. Koppar är ett fantastiskt material, både att arbeta med men även ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Tobias Lellky, vd på Plåtexpressen i Malmö AB som har klätt byggnaden i koppar.
Men Plåtexpressen deltog redan i ett tidigt skede, med plåtexpertis och erfarenhet.

– Att vi var inne tidigt i projektet gjorde att vi kunde föreslå tekniska lösningar för plåtdetaljerna redan på ritningsstadiet, tillsammans med kostnadseffektiviseringar med mera, utifrån vår expertkunskap. Vår beställare var NCC, så vi förde trepartssamtal och det fungerade väldigt bra, berättar han.
Plåtexpressen är en stor plåtentreprenör i södra Sverige och har arbetat med Fojab tidigare. Max IV-laboratoriet i Lund, som nominerades till Stålbyggnadspriset 2017, ritades av Fojab och Plåtexpressen var stålleverantör.

 

Kjell Adamsson arkitekt FOJAB Lunds Tingsrätt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Kjell Adamsson, ansvarig arkitekt på FOJAB

50 ton koppar
Vanligtvis är Plåtexpressens uppdrag som involverar koppar betydligt mindre än projekten Lunds tingsrätt och Max IV-labbet, dessutom handlar de sällan om nybyggnation. Lunds tingsrätt bär på hela 50 ton koppar som är lagd i pusselbitar över hela fasaden. Alla bitar tillverkades i Plåtexpressens egen verkstad, fraktades till site och monterades på plats.

– Det är verkligen roligt att det blev en så fantastisk fasad, men att kunna erbjuda medarbetarna att komma ut på den här typen av jobb är precis lika viktigt, säger Tobias.
Kjell Adamsson, ansvarig arkitekt på FOJAB, är stolt över byggnaden och förklarar varför han tror att den har blivit nominerad till Plåtpriset så här:

– Kombinationen av ett material värdigt en offentlig byggnad och ett fantastiskt fint hantverk gör att byggnadens fasad blir något helt speciellt.

Anpassad till stadsbilden
Hela byggnaden har anpassats till stadsbilden med en park på ena sidan, järnvägen på den andra och ett planerat resecentrum i söder. Därför var placeringen av huvudentrén på södra sidan given. Mot väster är byggnadens volym indragen på mitten för att möta parken på ett mjukare sätt, med stora glasytor som släpper in grönskan. Mot öster reser sig tingsrätten stramt och rakt i sin fulla höjd med sex våningar för att möta Stenstaden, den gamla stadskärnan.

– Ambitionen var att skapa Sveriges modernaste domstol, med en tydlig karaktär och balans mellan pondus och värdighet, ödmjukhet och transparens. Den som kommer till tingsrätten ska känna att det är en respektingivande institution, men samtidigt ville vi betona den öppenhet och rättssäkerhet som domstolen ska representera, säger Kjell.

Läs hela artikeln på pvmagasinet.se >>

Läs mer om PLÅTPRISET 2019 här >>

Pin It on Pinterest