Koppar metall plåt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

 

Koppar, ett material som setts som en symbol för både hälsa och evigt liv hos flera forntida folkslag. I en artikel från Fast Company hävdar Bill Keevil, professor i miljövård, att koppar kan användas för att motarbeta framtida pandemier.

Koppar, till skillnad från andra material, har en alldeles unik egenskap när det kommer till att eliminera bakterier och virus säger Bill Keevil. När influensavirus, bakterier eller superbakterier landar på de flesta andra hårda ytor kan de leva så länge som upp till fem dagar. När de däremot landar på ytor i koppar dör de direkt.

Koppartillverkningen var som störst under den industriella revolutionen. Sedan dess har koppar ersatts med nyare material som plast, aluminium och rostfritt stål som ansetts modernare och ofta varit billigare. Bill Keevil menar att det nu är dags att ta in koppar som material på allmänna platser och särskilt i sjukvården. Även om det är för sent att stoppa Corona-virusets framfart kan det vara en åtgärd för framtida pandemier menar han. I en studie från 2015 jämfördes infektionsgraden på olika sjukhus och studien fann att kopparlegeringar minskade infektionsgraden med 58%. Även om koppar är ett mer kostsamt material än t ex plast och aluminium kostar sjukhusburna infektioner den amerikanska sjukvården 45 miljarder kr per år och dödar så många som 90 000 människor per år. Keevil trycker på att det är arkitekternas ansvar att börja använda koppar i nya byggprojekt för att dra nytta av materialets unika egenskaper.

Läs mer >>

Pin It on Pinterest