Att använda sig av geometriska former i arkitekturen är såklart nödvändigt, men även populärt till fasadutsmyckning. Här presenteras tre färska exempel där man kombinerat härlig geometri och aluminium.

Auxi Taihu Show Theater

Foto: Steven Chilton Architects

Arkitekt: Steven Chilton Architects. Wuxi Taihu Show Theater är utformad som en abstrakt representation av Kinas största bambuskog. De vita bambuliknande kolonnerna leder upp till ett skimrande tak av trekantsformat galler i guldanodiserad aluminium. Varje trekant är slumpmässigt orienterad och skapar på så sätt en organisk struktur och ljus- och skuggmönster. Taket upplevs på olika sätt beroende på betraktarens vinkel.

Alliance Francaise Bangkok

Foto: Beersingnoi

Arkitekt: Stonehenge. Alliance Française (AF) är det ledande institutet för främjande av fransk konst och kultur i Thailand. Den sex våningar höga byggnaden rymmer allt från konst och kultur till akademi och kontor, och dess fasad består av 725 kvm pläterad och perforerad aluminium. Hexagonformen är inspirerad av Frankrikes landsform, och ingen hexagon är den andra lik.

Calgary Central Library

Foto: Snøhetta

Arkitekt: Snøhetta. Calgary Central Library är beläget på en komplex plats, med en tågräls genom byggnaden som delar Downtown från East Village. Fasaden består av ett hexagonalt mönster i trippelglas och skimrande aluminium. Mönstret visar olika former, så som en öppen bok, snöflingor eller sammankopplade hus. Alla byggnadens sidor pryds av samma mönster, vilket gör att alla sidor kan fungera som ”framsidan” av byggnaden.

Pin It on Pinterest