The Bronze Kod arkitekter Foto Måns Berg
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Text från Kod Arkiteter:

Hur skapar man ett attraktivt bostadshus på en tomt som i stor utsträckning består av en sprängd bergskant? Med The Bronze såg vi möjligheten att läka ihop landskapet och genom byggnadernas placering och gårdarnas terrassering skapa en kontakt mellan gatan och det ursprungliga berget bakom tomten. Relationen till berget har styrt volymernas placering och det arkitektoniska uttrycket. De fristående byggnadsvolymerna tillåter det bakomliggande berg- och skogsområdet att träda fram mellan husen.

FASADEN ÄR PROJEKTETS SIGNUM

Den bronsskimrande fasaden är projektets signum, gjord av kassetter i rostfri stålplåt. Fasadkassetterna är lagda i ett flätmönster för att framhäva skiftningarna och strukturen i de olika materialbehandlingarna. Den släta plåten kombineras med två andra plåtar med olika strukturer och storlek på präglingen. Under fönstren är den släta plåten perforerad likt räckena vid de franska balkongerna. Tillsammans ger de olika präglingarna och transparensen fasaden ett levande och varierat uttryck som förändras beroende på det aktuella vädret. Vid solsken får fasaden en glimrande och glödande karaktär och vid molnigt väder en matt och sober.

The Bronze Kod arkitekter Foto Måns Berg
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

SKARPHET OCH TYDLIGHET

Skarphet och tydlighet är två ord som kan beskriva The Bronze arkitektur. Valet av stålplåt som fasadmaterial bidrar till att förstärka husets vinklar och skarpa hörn. Balkongerna är ett exempel på detta, där plåten bidrar till att sluta och hålla ihop volymen samtidigt som husets kanter accentueras. Den perforerade plåten med rutmönster ger balkongerna transparens och knyter an till mönstret i de franska balkongerna. Fasadens blanka yta kontrasteras mot den mjukare känslan i fönsternas trämaterial och i den eklaserade träpanelen bakom balkongerna. En ovanlig detalj är balkongernas konstruktion med ramar helt i smide på vilket plåten sedan fästs. Fasaden i stålplåt löper ända ner till marken vilket ger byggnadsvolymerna intrycket av monoliter.

Projekt: The Bronze, Mariehäll, Stockholm
Material: Rostfritt stål
Arkitekt: Kod Arkitekter
Beställare: Glommen & Lindberg
Foto: Måns Berg

Pin It on Pinterest